The Opening

Ja så var det dags - datumet som alla väntat på - 080808 - häftigt! T.o.m. på tangetbordet är det lite läckert att slå fram - prova själv - 080808.

Åttan är ju ett lyckotal i Kina och det är nästan så man tror de planerat det här sedan Pierre de Coubertin tog patent på detta världsomspännande evenemang. Det var ganska imponerande att se vilka potenteter som tycker att det är viktigt att synas i detta sammanhang - Putin, Bush, Princess Anne,  m.fl.

För oss som har det här som vardag - det här med OS alltså - så är invigningar bara ett stök. Nya rutiner på allting - inte får man svänga här, inte får man cykla där och inte får man parkera cykeln där man är van vid - sedan 14(!) dagar tillbaka!!  Men OK - när man ser engagemanget och stoltheten i Beijing-bornas ansikten så inser man att det här är något extra och att man får anpassa sig. Och för dem är det säkert ännu värre - många vägar är avspärrade för dem



Helt tomt! Bara vi med smörpasset - ackrediteringen - kan ta oss fram här. Men var är de då? för de allra flesta verkar ju vara väldigt engagerade i det här med OS.

Jo här -

Vid avspärrningarna där de väntar på..... ...högdjuren som kommer i sina svarta limousiner Med en ensam militär som försöker hålla ordning på folket.... ...när hans kompisar får marschera runt i samlad trupp. 

och här -



överallt med den röda och den gula färgen väl synliga



Alla redigerare hade Day Off eftersom vi inte hade någon Summary idag. De hade organiserat en tripp till Kinesiska Muren



Enligt vad som sägs - den enda muren i hela världen som är synlig i norra Kina!

Hela gänget återsamlades på kvällen för att se The Opening Ceremony i hotellets stora trädgård som under OS döpts till Friendship Beer Garden. Här bjöds det på grillat kött, märkliga bönor, lokal bira och en storbildsskärm (som man bara kan drömma om!!).



....å när det blev kinesisk nationalsång så reste sig alla



för att sedan somna in under den fyra timmar långa, imponerande men ganska småtrista invigningen.



Våran kompis från finska TV YLE, Tapani Parm, som producerade, klarade sig dock undan med äran i behåll enligt den samlade expertpanelen.

Hela invigningen klarade sig ju bra förresten - och då menar jag från terrorangrepp och sprängda bussar som det talats om i de svenska media som vi har tillgång till på Internet.

Vi här i Beijing har dock tagit fasta på varningarna från tidningarna hemifrån - att inte befinna sig i folksamlingar med kineser. (Hur nu f-n det skall gå till i en stad med 13 miljoner innevånare och där den klart övervägande delen är just kineser:)

Yǒu jĩhui dào wǒmen guójiā qù! - I hope you can come to visit our country some day!

 

Kommentarer
Postat av: carina

080808 har även firats av oss 08-or som inte lämnat huvudstaden. (våra barn gör det grundligt, dvs hela natten). Själv avslutade jag festen med att se ett helt ok fyrverkeri från Fjällgatan. sov gott kram

2008-08-09 @ 00:04:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0